Eerst je website verhuizen, daarna je domeinnaam

Deze methode raden we aan als het geen probleem is dat bezoekers gedurende maximaal een dag zowel bij je oude provider als NederHost op je website terecht kunnen komen. Deze methode is het eenvoudigst omdat je meestal geen support nodig hebt van je oude provider.

Voor je begint bestel je de domeinverhuizing en webhosting bij NederHost, maar geef bij het afronden van je bestelling géén autorisatiecode op.

Stap 1: Website configureren

Zorg dat je website bij NederHost correct is geconfigureerd. Ga in Mijn NederHost naar de instellingen van je nieuwe webhosting bij NederHost en zorgt dat het volgende is ingesteld:

  • Zorg dat als hostnaam een wildcard onder jouw domein is gekoppeld, bijvoorbeeld *.example.nl.
  • Zorg dat de optie 'Testadres gebruiken' is aangevinkt.
  • Klik op Opslaan om de wijzigingen op te slaan.
  • In het instellingenscherm kun je nu het testadres terugvinden. Het testadres is altijd een naam die eindigt op serieuzehosting.nl, in dit stappenplan gebruiken we als voorbeeld rxb737amruyq.serieuzehosting.nl.

Stap 2: Aanvragen HTTPS-certificaat toestaan (alleen bij HTTPS-verhuizing)

Deze stap is alleen nodig als je bij je oude provider gebruik maakt van HTTPS en bij NederHost gebruik gaat maken van Let's Encrypt.

Stel een CNAME in voor Let's Encrypt waardoor NederHost een certificaat voor je site kan aanvragen. Dit doe je door in het DNS-beheer van je oude provider het volgende record in te stellen:

_acme-challenge.example.nl CNAME rxb737amruyq.serieuzehosting.nl.

Hierin is example.nl jouw domeinnaam, en rxb737amruyq.serieuzehosting.nl het testadres dat je in stap 1 door Mijn NederHost toegewezen hebt gekregen. Als je een CAA-record hebt ingesteld voor je domein dan is het nodig dat ook het volgende CAA-record bestaat:

example.nl CAA 0 issue "letsencrypt.org"

Let op: na het uitvoeren van deze stap kan je oude provider mogelijk een eventueel bestaand Let's Encrypt-certificaat niet meer verlengen. Dit betekent dat het certificaat na één a twee maanden waarschijnlijk komt te vervallen. Controleer voor de zekerheid voor je deze stap uitvoert hoelang je certificaat nog geldig is.

Stap 3: Testen onder je eigen domein instellen (optioneel)

Als je de voorgaande stappen hebt gevolgd dan kun je je site testen onder je testadres (https://rxb737amruyq.serieuzehosting.nl in dit voorbeeld) maar als je graag je website test onder een tijdelijk subdomein dan kan dit ook. Stel hiervoor in het DNS-beheer van je oude provider het volgende record in:

www-nieuw.example.nl CNAME rxb737amruyq.serieuzehosting.nl.

Hierin is www-nieuw.example.nl de naam van je test-site, en rxb737amruyq.serieuzehosting.nl het testadres dat je in Mijn NederHost toegewezen hebt gekregen.

Stap 4: Website inrichten

Wacht nu tot DNS is bijgewerkt en NederHost een certificaat heeft kunnen aanvragen voor je domeinnaam. Als je niet wilt wachten, of als je de optionele stap 3 hebt overgeslagen, dan kun je je nieuwe webhosting binnen enkele minuten ook benaderen via het testadres (in dit voorbeeld https://rxb737amruyq.serieuzehosting.nl).

Je kunt nu je website bij NederHost inrichten, bijvoorbeeld door WordPress of een ander CMS te installeren en in te stellen. Je kunt de website onder het testadres volledig gebruiken. Als je extra DNS-records wilt instellen voor je domein dan kun je die nu ook op je gemak bij NederHost alvast instellen. Als je ook je e-mail verhuist stel dan alvast je nieuwe mailboxen in, zie voor meer informatie het stappenplan e-mailverhuizing.

Stap 5: De domeinnaam verhuizen

Als alles (website én eventuele e-mail) naar wens functioneert dan geef je de autorisatiecode van je domein door aan NederHost en verhuizen we je domeinnaam. Je website gaat naadloos over naar NederHost. Afhankelijk van het soort domeinnaam wordt de verhuizing vrijwel direct uitgevoerd (.nl, .be en .eu) of duurt het een dag of vijf voor de verhuizing in gang wordt gezet (.com en de meeste andere gTLDs). Afhankelijk van de DNS-instellingen bij je oude provider komen bezoekers aan je website gedurende ongeveer een dag bij NederHost óf je oude provider uit.

Na het uitvoeren van de domeinverhuizing is je website helemaal over naar NederHost.

Stap 6: URL wijzigen

Als je WordPress of een andere applicatie draait op je website dan kan het nodig zijn om de URL aan te passen. Hiervoor voer je de volgende stappen uit:

  • Ga in Mijn NederHost naar de instellingen van je website.
  • Kies bij de applicatie die je hebt geïnstalleerd voor 'wijzigen'.
  • Kies voor de optie om de URL aan te passen.
  • Selecteer het gewenste adres van je website. Als je een WordPress-site wijzigt dan kun je er ook voor kiezen om direct een zoek-en-vervangoperatie uit te laten voeren op de database, waarmee de oude URL overal wordt aangepast.
  • Klik op Opslaan.

De wijziging wordt vrijwel direct uitgevoerd. Het uitvoeren van een zoek-en-vervangoperatie in een WordPress-database kan enkele minuten duren.