De shell gebruiken

Je kunt je website bij NederHost beheren via de shell, waarop je via SSH in kunt loggen. Als je bent ingelogd op de shell dan werk je direct op het webhostingplatform wat handig kan zijn bij het (snel) bewerken van bestanden of het draaien van bepaalde applicaties.

De shell is krachtig en niet erg vergevingsgezind. NederHost adviseert je eerst wat ervaring op te doen bij het gebruik van Linux of een BSD voor je je webhosting bij NederHost via SSH gaat benaderen. Dit artikel is daarom geen shell-cursus maar geeft informatie over een aantal NederHost-specifieke dingen die je op de shell kunt doen.

Toegang tot de logs

Je hebt toegang tot de access- en errorlogs van je website in ~/logs/current en ~/logs/archive. Om de logs 'live' te volgen zijn er twee aliassen: tailaccess en tailerror - als je deze gebruikt dan zie je nieuwe toevoegingen aan de logbestanden direct.

Toegang tot je databases

Met de MySQL-client kun je toegang krijgen tot de databases van je website. Start de client met:

mysql -u gebruikersnaam

Hierin is 'gebruikersnaam' de gebruikersnaam die hoort bij de database, meestal van de vorm webXXXXX_abcd waarbij webXXXXX de gebruikersnaam van de website is en abcd een zelf ingesteld achtervoegsel. Databasegebruikers kun je in Mijn NederHost maken en beheren.

In de MySQL-client selecteer je de gewenste database met:

use database;

Vervolgens kun je SQL-queries uitvoeren. Om de client te verlaten doe je:

\q

Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van phpMyAdmin op dbadmin.nederhost.nl als je liever een webinterface gebruikt.

Beschikbare editors

In onderstaande tabel staan de beschikbare editors vermeld met daarbij steeds de belangrijkste toetsencombinaties voor opslaan, verlaten zonder opslaan en het vragen van hulp.

Editor Opslaan Verlaten zonder opslaan Hulp
joe Ctrl+K w Enter Ctrl+K q y Ctrl+K h
nano Ctrl+O Enter Ctrl+X n Enter Ctrl+G
vim Esc Shift+Q : w Enter Esc Shift+Q : q ! Enter Esc Shift+Q : h Enter