Realtime bezoekersstatistieken met Matomo

Matomo is een privacyvriendelijk alternatief voor Google Analytics. Je kunt een betaald abonnement op Matomo Cloud nemen, of installeer Matomo op je eigen hostingruimte bij NederHost. Matomo Cloud bevat de meeste betaalde extras automatisch en kan daarom in sommige gevallen interessant zijn. Zie voor meer informatie daarover de Matomo-website. Hieronder wordt beschreven hoe je de gratis versie van Matomo (On-Premise) op je eigen hostingruimte bij NederHost installeert.

Installeren

Log in op Mijn NederHost en ga naar de instellingen van de website waarop je Matomo wilt draaien (dit is meestal ook de website waarvan je het bezoek wilt meten). In dit voorbeeld installeren we Matomo in een subdirectory maar het is ook geen probleem om een aparte website op een subdomein te gebruiken, of om het verkeer van meerdere websites met één Matomo-installatie te meten.

• In het blok Applicaties kies je voor 'Bekijk de beschikbare applicaties' of 'Nieuwe applicatie installeren' (slechts één van deze opties is zichtbaar).
  • In de categorie 'Enquêtes en Statistieken' kies je voor 'Matomo'.
  • Vink 'Installeer in subdirectory' aan en kies voor 'statistieken' (of een andere naam).
  • Eventueel kunnen de database-instellingen worden aangepast maar de standaardinstellingen zijn meestal prima.
  • Klik 'Installeren'
  • Je krijgt nu direct de logingegevens te zien; het is handig om deze direct te kopiëren naar een tijdelijk bestand. De gegevens worden ook in de wachtwoordkluis geplaatst.
  • Klik op 'Verder' om dit scherm te sluiten.

Het installeren van Matomo wordt op de achtergrond uitgevoerd en kan een paar minuten duren. Je ontvangt een mailtje als de installatie klaar is.

Configureren

Er wordt standaard een werkende Matomo-installatie opgeleverd maar we willen wel een paar dingen aanpassen. Log hiervoor in op de URL waarop je Matomo hebt geïnstalleerd met de gegevens die je eerder hebt gekregen, en voer de volgende stappen uit:

• Klik rechtsboven op het tandwiel.
  • Kies in het linkermenu bij 'Websites' voor de optie 'Beheren'.
  • Er staat standaard al een site ingesteld, klik op het pennetje in het vierkantje rechts om deze aan te passen.
  • Vul bij 'Naam' de naam van je website in, zoals deze zichtbaar moet zijn in Matomo (de naam is verder niet publiekelijk te zien).
  • Je kunt hier eventueel je IP-adres invullen als uitgesloten IP-adres, zodat Matomo het bezoeker vanaf jouw IP niet meetelt.
  • Bij 'Valuta' kies je voor 'Euro' en bij 'Tijdzone' kies je voor 'Nederland'.
  • Klik op 'Opslaan'

Je komt nu terug in het overzicht. Het kan nodig zijn om je browser even te refreshen voordat de wijzigingen zichtbaar zijn.

Het is aan te raden om ook goed naar de privacy-instellingen te kijken. Bij de instellingen van Matomo vindt je onder het kopje 'Privacy' een aantal pagina's met instellingen over het anonimiseren van gegevens, het bieden van een opt-out en het vragen van toestemming. NederHost adviseert hier in ieder geval de volgende aanpassingen te doen:

• Bij 'Data anonimiseren':
    • Kies bij 'Gebruik de geanonimiseerde IP-adressen ook bij het verrijken van bezoeken' voor 'Ja'.
    • Vink bij 'Verwijder regelmatig oude onbewerkte gegevens' de optie 'Verwijder regelmatig oude onbewerkte gegevens uit de database' aan en vul een aantal dagen in (bijvoorbeeld 90).
  • Bij 'Gebruikers opt-out' kies je bij 'Ondersteun volg-me-niet-voorkeur' voor 'Volg-me-niet-ondersteuning inschakelen'.

Vergeet niet in ieder blok op 'Opslaan' te klikken na het wijzigen van instellingen.

Trackingcode toevoegen

Als je gebruikmaakt van WordPress of een ander standaard CMS dan kun je in de meeste gevallen een plugin gebruiken die direct met Matomo koppelt. Voor WordPress vindt je hier meer informatie over het koppelen met Matomo.

Als je handmatig trackingcode wilt toevoegen aan de pagina's van de website dan voer je de volgende stappen uit:

• Klik rechtsboven op het tandwiel.
  • Kies in het linkermenu bij 'Websites' voor de optie 'Trackingcode'
  • Selecteer de gewenste opties
  • De tracking code is nu zichtbaar in het donkere tekstblok, met daarbij instructies over waar de code het best geplaatst kan worden.

Optioneel: geografische gegevens

Standaard probeert Matomo het land van je bezoekers te raden door te kijken naar de taal die in de browser staat ingesteld. Dit is helaas niet erg accuraat. Een alternatief is om geolocatie in te stellen. Voer hiervoor in Matomo de volgende stappen uit:

• Klik rechtsboven op het tandwiel.
  • Kies in het linkermenu bij 'Systeem' voor de optie 'Geolocatie'
  • Kies onderaan bij de optie voor het downloaden van een gratis database en klik 'Aan de slag'.
  • De eerste versie van de database wordt nu gedownload, dit kan even duren.
  • Kies bij 'Update databases' voor een updatefrequentie (maandelijks is in de meeste gevallen prima) en klik in dit blok op 'Opslaan'.
  • Bovenaan het scherm kies je nu bij 'Locatie Provider' voor de optie 'DBIP / GeoIP 2' en klik op 'Opslaan' in dit vak.

Statistieken bekijken

Om de statistieken te bekijken log je in het volg in op je eigen Matomo-installatie; standaard worden realtime bezoekersstatistieken getoond. De statistieken die Matomo voor je genereert zijn vergelijkbaar met die van Google Analytics. Matomo biedt hier bovenop een groot aantal (betaalde) plugins voor extra functionaliteit (let op: het gaat daarbij om jaarabonnementen).