CGI-scripts gebruiken

De informatie in dit artikel heeft geen betrekking op PHP-scripts.

Ouderwets maar soms toch nog steeds handig: CGI-scripts. Je kunt bij NederHost CGI-scripts in Perl, Python of Ruby plaatsen, hoewel je voor die laatste twee talen ook de Passenger applicatieserver kunt gebruiken.

CGI-scripts kunnen op twee manieren geplaatst worden:

• In de 'scripts'-folder direct onder je homedirectory. Scripts die je hier plaatst zijn - ongeacht de extensie - beschikbaar op je website onder het pad /cgi-bin. Dit is de klassieke methode.
  • Je kunt ook op een willekeurige plek onder de 'www'-folder een bestand met de extensie .cgi plaatsen, net zoals je doet met PHP-bestanden.

CGI-scripts draaien bij NederHost met suexec onder je eigen account (net als PHP-scripts). CGI-scripts moeten 0700 of 0500 als rechten hebben (in ieder geval leesbaar en uitvoerbaar voor de gebruiker). Het is niet nodig of zelfs wenselijk om rechten voor de groep of anderen in te stellen.

Op de eerste regel van je CGI-script staat de 'shebang'-regel waarin je aangeeft welke interpreter je script moet uitvoeren. De interpreters staan bij NederHost onder het standaardpad /usr/bin, dus de she-bang voor Perl is #!/usr/bin/perl etc.