Overzicht servers

Dienst Server Protocol Poort(en)
Database gebruiker.mysql.nederhost.nl MySQL 3306
DB: phpMyAdmin dbadmin.nederhost.nl HTTPS 443
DNS REST-API api.nederhost.nl HTTPS 443
Dynamic DNS dyndns.nederhost.nl HTTPS 443
E-mail ophalen mail.nederhost.nl POP3 (STARTTLS) 110
POP3S 995
E-mail lezen mail.nederhost.nl IMAP (STARTTLS) 143
IMAPS 993
E-mail versturen mail.nederhost.nl SMTP (STARTTLS) 587, 25
SMTPS 465
Sieve bewerken mail.nederhost.nl ManageSieve 4190
Secure Webmail webmail.nederhost.nl HTTPS 443
Unix-shell shell.nederhost.nl SSH 22, 443
Website uploaden sftp.nederhost.nl SFTP/SCP 22

Algemene opmerkingen

• Voor het gebruik van de maildiensten via de reguliere servicepoorten (110, 143 en 587) wordt het gebruik van STARTTLS sterk aanbevolen; binnenkort wordt dit vanuit NederHost verplicht.
  • Gebruik indien mogelijk voor het versturen van e-mail de SMTP-server van je accessprovider.
  • De meeste "FTP-clients" ondersteunen zonder problemen ook SFTP, gebruik sftp:// als protocolaanduiding in plaats van ftp:// waar nodig.
  • Je kunt een server geforceerd via IPv4 of juist IPv6 benaderen door na het eerste deel van de firewall een 4 of 6 toe te voegen, bijvoorbeeld mail6.nederhost.nl of webmail4.nederhost.nl.

Databases

• De naam van de MySQL-server begint met de gebruikersnaam van de website. Dus als de gebruikersnaam van de website web01234 is dan is de naam van de MySQL-server web01234.mysql.nederhost.nl.
  • De MySQL-server is alleen te benaderen vanaf de NederHost-servers. Je kunt gebruik maken van phpMyAdmin of de MySQL-client op de shell om de databases te beheren.

Shell

• De shell-server is naast de standaardpoort ook te bereiken via poort 443 om overdreven restrictrief ingestelde firewalls te omzeilen. Het protocol op deze poort is gewoon SSH en dus geen HTTPS.
  • De fingerprints van de gebruikte sleutels van shell.nederhost.nl worden gepubliceerd als SSHFP-records, maar zijn ook hieronder te verifiëren (de meeste moderne clients zullen SSHFP ondersteunen of de SHA256-hashes weergeven):
    • RSA:
      • SHA256:B8kUXBpNe6gWmeFtT2qXr5jbwVoZcKosfp9EZa0yzgQ
      • MD5:0d:6d:9a:c5:32:f7:7d:eb:4f:54:58:3e:ba:6f:02:24
    • ECDSA:
      • SHA256:HpncLL4/eq6avGYuGJhndHPPQqwCb3utrvkBYFN9wgI
      • MD5:63:50:70:3b:d3:a5:13:ed:1e:72:a4:9a:30:e8:f0:0a
    • ED25519:
      • SHA256:K0fkPknMlQENtRGGKj3zP0ZmDrDfZyRK7hJPvAd5HIo
      • MD5:63:13:f6:74:3b:ba:ea:50:84:ed:f8:6a:09:99:a1:50