Overzicht servers

Dienst Server Protocol Poort(en)
Database gebruiker.mysql.nederhost.nl MySQL 3306
DB: phpMyAdmin dbadmin.nederhost.nl HTTPS 443
DNS REST-API api.nederhost.nl HTTPS 443
Dynamic DNS dyndns.nederhost.nl HTTPS 443
E-mail ophalen mail.nederhost.nl POP3 110
POP3S 995
E-mail lezen mail.nederhost.nl IMAP 143
IMAPS 993
E-mail versturen mail.nederhost.nl SMTP 587, 25
SMTPS 465
Sieve bewerken mail.nederhost.nl ManageSieve 4190
Secure Webmail webmail.nederhost.nl HTTPS 443
Unix-shell shell.nederhost.nl SSH 22, 443
Website uploaden ftp.nederhost.nl SFTP/SCP 22
Website uploaden (FTP) ftp.nederhost.nl FTP/FTP-SSL 21

Algemene opmerkingen

• Om historische redenen wordt STARTTLS niet afgedwongen, NederHost adviseert echter altijd gebruik te maken van TLS-versleuteling voor alle servers behalve MySQL.
  • Gebruik indien mogelijk voor het versturen van e-mail de SMTP-server van je accessprovider.
  • Gebruik liever SCP/SFTP in plaats van FTP in verband met mogelijke issues op sommige firewalls.
  • Je kunt een server geforceerd via IPv4 of juist IPv6 benaderen door na het eerste deel van de firewall een 4 of 6 toe te voegen, bijvoorbeeld mail6.nederhost.nl of ftp4.nederhost.nl.

Databases

• De naam van de MySQL-server begint met de gebruikersnaam van de website. Dus als de gebruikersnaam van de website web01234 is dan is de naam van de MySQL-server web01234.mysql.nederhost.nl.
  • De MySQL-server is alleen te benaderen vanaf de NederHost-servers. Je kunt gebruik maken van phpMyAdmin of de MySQL-client op de shell om de databases te beheren.

Shell

• De shell-server is naast de standaardpoort ook te bereiken via poort 443 om overdreven restrictrief ingestelde firewalls te omzeilen. Het protocol op deze poort is gewoon SSH en dus geen HTTPS.
  • De volgende SHA1-fingerprints van de sleutels van shell.nederhost.nl worden ook gepubliceerd als SSHFP-records:
    • RSA: 0d:6d:9a:c5:32:f7:7d:eb:4f:54:58:3e:ba:6f:02:24
    • DSA: 81:6e:72:1f:e6:7d:7e:0a:96:e7:e9:85:5f:4d:6d:6e
    • ECDSA: 63:50:70:3b:d3:a5:13:ed:1e:72:a4:9a:30:e8:f0:0a