DNS-records beheren

Het instellen van DNS-records op je domeinnaam bij NederHost gaat eenvoudig vanuit Mijn NederHost. Bij de instellingen van je domeinnaam kun je in het blok 'Diensten en DNS-records' de gewenste extra records instellen. Dit kan zowel via een dialoog als vanuit de DNS-editor:

• Als je hulp wilt bij het instellen van een record dan kies je voor 'Nieuwe HTTP-redirect of DNS-verwijzing toevoegen' en selecteer je de opties die van toepassing zijn. Het juiste type record wordt dan automatisch voor je gekozen.
  • Als je precies weet wat je wilt instellen dan kies je voor 'DNS-records beheren voor experts'.
  • Als je DNS-records wilt overnemen vanuit een bestaande configuratie of nameserver (bijvoorbeeld bij verhuizing van je domeinnaam) dan kies je voor 'DNS-records overnemen of kopiëren'.

Wijzigingen die je uitvoert in Mijn NederHost worden vrijwel direct doorgevoerd op de nameservers van NederHost. Daarna duurt het maximaal de TTL van het oude record voor de wijziging overal bekend is. Standaard is deze periode een uur. Als je een record snel wilt wijzigen dan kun je tot ongeveer een uur voor de wijziging de TTL (tijdelijk) verlagen naar bijvoorbeeld tien minuten.

Ondersteunde DNS-records

Type Omschrijving
A verwijzing naar een IPv4-adres
AAAA verwijzing naar een IPv6-adres
CAA beperk uitgevers van certificaten voor dit domein
CERT in DNS publiceren van certificaten (geen DANE)
CNAME verwijzing naar een hostname elders
DS sleutelgegevens voor delegatie van een subdomein met DNSSEC
MX verwijzing naar een mailserver
NAPTR rewriting records, o.a. voor SIP URNs
NS delegatie van een subdomein naar een andere nameserver
SRV service-records, o.a. voor SIP en LDAP
SSHFP fingerprints voor shellservers
TLSA certificaatgegevens voor DANE
TXT vrije tekst en SPF-, DKIM- en DMARC-records

Het instellen van PTR-records (voor reverse DNS) gebeurt bij de beheerder van het betreffende IP-adres en dus niet bij NederHost. Je stelt bij NederHost uiteraard wel de bijbehorende forward DNS-entries in als A- of AAAA-records.