Testen met EICAR en GTUBE

Om een mailfilter te testen kun je gebruik maken van een tweetal speciale testsignatures die worden herkend door de meeste spam- en virusfilters. Gebruik dit bijvoorbeeld om te testen hoe spam wordt behandeld als je een complex filterscript hebt geplaatst.

Let op: beide testbestanden kunnen niet worden verzonden via mail.nederhost.nl omdat ze ook door het uitgaand mailfilter als virus of spam worden herkend. Gebruik voor het versturen van testberichten bij voorkeur een eigen mailserver.

EICAR

Het EICAR-testbestand is een onschuldig uitvoerbaar programma dat als platte tekst kan worden meegestuurd. Dit test-virus wordt door de meeste antivirussystemen als zodanig herkend. Het EICAR-testbestand is:

Mocht je nieuwsgierig zijn: het is een uitvoerbaar .com-bestand op MS-DOS dat niets anders doet dan de tekst "EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE" op het scherm zetten.

GTUBE

De GTUBE-signature is een soortgelijke signature voor het sturen van een e-mail die door ieder filter als spam zal worden gezien. Bij NederHost scoort een bericht met GTUBE een duizelingwekkend hoge score van 1000 (de meeste 'normale' spam zit tussen de 4 en de 30). De GTUBE-signature is:

XJS*C4JDBQADN1.NSBN3*2IDNEN*GTUBE-STANDARD-ANTI-UBE-TEST-EMAIL*C.34X