Domeinnamen: veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het om een domeinnaam te registreren of verhuizen?

NederHost verwerkt je bestelling direct na ontvangst van je (online) betaling, bijvoorbeeld met iDEAL. Een nieuwe domeinnaam is hierna vrijwel altijd binnen een minuut geregistreerd. Voor een domeinverhuizing gelden andere periodes, varierend van enkele seconden voor .nl, .be of .eu tot maximaal vijf dagen voor .com en andere gTLDs. Als je de verhuizing van je domeinnaam nauwkeurig wilt plannen neem dan contact op met NederHost.

Hoe stel ik een MX- of A-record of ander DNS-record in op mijn domein?

DNS-records kun je eenvoudig zelf instellen in Mijn NederHost. Wijzigingen die je daar doorgeeft worden binnen enkele seconden doorgevoerd op al onze nameservers, en zijn daarna in de regel binnen maximaal een uur overal bekend. Als je er zelf niet uitkomt dan kun je een ticket openen in Mijn NederHost en hierin uitleggen wat de bedoeling is.

Hoe verhuis ik mijn domeinnaam?

De exacte procedure om een domeinnaam te verhuizen verschilt per extensie, maar over het algemeen is er een autorisatiecode nodig om de verhuizing in gang te kunnen zetten. In aanvulling hierop kan het nodig zijn de domeinnaam vrij te geven voor verhuizing en/of de verhuizing per e-mail te bevestigen.

Hoe vraag ik een IDN-domeinnaam aan?

Als je een domeinnaam met speciale tekens invult in de domeincheck dan wordt deze automatisch omgezet in Punycode, een speciale naam die begint met xn--. Je kunt vervolgens deze domeinnaam op de gebruikelijke wijze aanvragen.

Ik krijg een factuur van iemand anders dan NederHost voor mijn domeinnaam. Moet ik betalen?

Nee. Neem bij twijfel altijd contact op met NederHost.

De gegevens van domeinnaamhouders worden vastgelegd in whois en helaas maken sommige mensen hier misbruik van voor het sturen van spooknota's. Het gaat vaak om aanbiedingen die vermomd zijn als facturen. Een overzicht van bedrijven die dit soort tactieken hanteren is te vinden bij de Fraudehelpdesk.

Ik wil graag een domeinnaam overnemen, kan NederHost mij in contact brengen met de eigenaar?

NederHost registreert domeinnamen voor klanten en bemiddelt niet bij de eventuele overname van domeinnamen. We kunnen ook geen contactgegevens verstrekken van de eigenaar. Probeer eventueel de eigenaar te achterhalen via de whois-functie van de registry of probeer het te mailen.

Ik word gewaarschuwd dat iemand een op mijn domeinnaam gelijkende naam wil registreren. Moet ik hierop ingaan?

Nee. Als je zeker wilt zijn dat de betreffende naam niet door een ander wordt vastgelegd dan kun je deze eventueel zelf aanvragen via NederHost, maar laat je niet bang maken voor een niet-bestaande derde partij.

De gegevens van domeinnaamhouders worden vastgelegd in whois en helaas maken sommige mensen hier misbruik van voor het 'verkopen' van veel te dure domeinregistraties. Het gaat vaak om meerjarige registraties tegen stevige tarieven. Meer informatie over deze praktijk is te vinden bij de Fraudehelpdesk.

Wat is de minimum contractduur?

Voor hostingdiensten geldt een opzegtermijn van één dag en geen minimum contractduur. Je kunt dus opzeggen wanneer je maar wilt.

Voor domeinnamen onder .nl, .be en .eu geldt ook een opzegtermijn van één dag, de minimum contractduur is één jaar. Na het eerste jaar kun je dus op ieder moment opzeggen.

Voor certificaten en andere domeinnamen geldt een opzegtermijn van een maand en wordt de contractduur steeds met één of twee jaar verlengd. Als je als consument bij NederHost bestelt dan verlengen we deze diensten niet stilzwijgend maar vragen we je de verlenging te bevestigen.

Wat is domeincontact.nl?

Voor de registratie van een domeinnaam is het verplicht om een e-mailadres op te geven. NederHost gebruikt - indien gewenst - een e-mailadres @domeincontact.nl om het echte adres van de contactpersoon te verbergen. E-mail aan dit adres wordt doorgestuurd aan de contactpersoon zoals die bij NederHost voor de domeinnaam bekend is.

Bij sommige domeinnamen is als alternatief eerder @registered-at.nederhost.nl gebruikt - dat subdomein wordt op den duur vervangen door domeincontact.nl.

Als je een domeinnaam wegverhuist bij NederHost dan kun je het e-mailadres het best direct na de verhuizing aan (laten) passen.

Wie is Registrar EU?

Registrar EU (ook bekend als Hosting Concepts of Openprovider) is een Nederlandse ICANN-accredited registrar. Alle domeinnamen onder extensies anders dan .nl of .eu worden ondergebracht bij deze registrar. Je hebt als domeinnaamhouder in principe niets te maken met Registrar EU - jouw aanspreekpunt is altijd NederHost. Je kunt deze naam wel tegenkomen in berichten van de registry of bij domeinverhuizingen vanaf andere registrars.

Wordt mijn domeinnaam automatisch verlengd?

Domeinnamen onder .nl, .be en .eu worden altijd automatisch verlengd. Domeinnamen onder andere extensies worden alleen automatisch verlengd als je zakelijke klant bent; voor consumenten geldt dat voor iedere verlenging een akkoord moet worden gegeven. Je ontvangt hiervoor een e-mail van NederHost tegen de tijd dat de verlenging kan worden uitgevoerd.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Raadpleeg de uitgebreide kennisbank gevuld met bijna twintig jaar aan hostingervaring. Toch nog niet geholpen? Neem dan contact op met NederHost.