“Wie host mijn website?”

Geplaatst op 19 juni 2020 · webhosting · e-mail · tips en trucs

Omdat NederHost als registrar ook veel domeinnamen beheert die we zelf niet hosten krijgen we deze vraag nogal eens binnen. Schijnbaar is niet altijd duidelijk waar de website of e-mail nu precies draaien, en niet iedereen is even handig met dig en whois. Reden om de Hostingscan te maken: een eenvoudige tool die niet alleen deze informatie geeft maar ook wat vertelt over hoe de hosting verder is georganiseerd.

Als je je domeinnaam in de hostingscan invoert dan krijg je binnen enkele seconden te zien welke partij je domeinnaam beheert, waar je DNS-servers draaien, wie de website host en waar e-mail voor jouw domein wordt afgehandeld. En omdat we toch bezig zijn controleren we gelijk hoe het zit met HTTPS, IPv6, DNSSEC en het versleuteld ontvangen van e-mail. Of de nameservers keurig zijn verdeeld over meerdere onafhankelijke netwerken. En in welk land de servers eigenlijk staan, want ook dat is steeds relevanter.

We halen de informatie uit publiekelijk toegankelijke bronnen en proberen deze zo goed mogelijk geautomatiseerd te interpreteren om een leesbaar resultaat te produceren. We doen geen uitgebreide analyse van cryptografische standaarden of bereikbaarheid van de servers: daar zijn andere (gespecialiseerde) tools voor.

Zelf proberen? Ga naar waar.host en vul je domeinnaam in. We horen graag wat je ervan vindt!

Tags

Recente blogposts