Ontwikkel- en stagingomgevingen gebruiken

Omdat met WebSpace meerdere sites in één ruimte draaien is het eenvoudig om ontwikkel- en stagingomgevingen in te richten.

Hoewel de sites standaard draaien in subdirectories onder de www-directory is het ook mogelijk om hiervoor gebruik te maken van symlinks. U kunt voor de stagingomgevingen zelf een aparte site/directory maken en vervolgens, als de site in de staging-omgeving naar behoren werkt, de symlink van de productiesite wijzigen. U doet dit door zelf de aangemaakte directories naar believen te wijzigen.

Als u bijvoorbeeld een site 'mijnsite' heeft en u wilt voortaan via staging gaan draaien dan kunt u deze eenvoudig koppelen aan een nieuwe omgeving. Maak een nieuwe site 'versie1' aan en doe vervolgens op de shell:

cd www
mv mijnsite/* versie1
rmdir mijnsite
ln -s versie1 mijnsite

Let op: in dit voorbeeld is uw site korte tijd onbereikbaar tussen het 'mv' en het 'ln'-commando.

Om de nieuwe site te ontwikkelen maakt u een site 'versie2' aan die u op uw gemak test. Zodra deze site naar wens functioneert zet u de productiesite zonder downtime om door vanaf de shell uit te voeren:

ln -sTf versie2 mijnsite 

Gerelateerde artikelen

Sites op uw WebSpace beheren
Op uw WebSpace kunt u binnen de beschikbare ruimte een onbeperkt aantal sites configureren en plaatsen in afzonderlijke directories.
Uw sites testen zonder domeinnaam
Als u nog geen domeinnaam heeft toegekend aan uw site of als u wacht op het doorvoeren van DNS-wijzigingen dan kunt u toch uw nieuwe site al testen.