Subdomeinen met mod_rewrite

Als uw website is ingesteld met een asterisk (*) als hostname dan worden alle (vrije) namen onder uw domeinnaam automatisch doorgevoerd naar uw website. Het is niet nodig om hiervoor aanvullende maatregelen te nemen op uw site. Als het de bedoeling is om op de verschillende subdomeinen ook andere content te genereren dan heeft u een aantal mogelijkheden:

  • Mits de door u gebruikte software dit ondersteunt kunt u de subdomeinen direct in uw CMS of blog instellen.
  • Met behulp van HTTP-redirects kunt u een subdomein laten doorsturen naar een bepaalde directory of site; deze manier van doorsturen is zichtbaar voor de bezoeker van uw website.
  • U kunt websites voor de verschillende subdomeinen ook in aparte subdirectories plaatsen en gebruik maken van mod_rewrite om deze (onzichtbaar) te laten benaderen.

Alleen in het laatste geval is aanvullende configuratie nodig die we hier beschrijven.

Stel dat u een website heeft die is ingesteld als *.example.com en u wilt op subdomain.example.com een website tonen die in de folder www/tweedesite staat. Plaats in de www-directory van uw website een bestand met de naam .htaccess (let op de punt aan het begin) en plaats hierin iets als:

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^subdomain\.example\.com [NC]
RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/tweedesite/ [NC]
RewriteRule ^(.*)$ /tweedesite/$1 [L]

Let op dat URL-rewriting gebeurt op basis van reguliere expressies. Hierdoor is het noodzakelijk om bepaalde 'speciale' tekens (zoals de punt) vooraf te laten gaan door een backslash. Daarom staat hierboven 'subdomain\.example\.com' ipv 'subdomain.example.com'. U kunt met behulp van deze reguliere expressies veel meer veranderen aan de manier waarop uw website functioneert.

Voor meer informatie over de mogelijkheden verwijzen we u naar de documentatie van Apache over mod_rewrite.

Gerelateerde artikelen

Mail-a-form
NederHost biedt een standaardscript aan om eenvoudige formulieren vanaf uw website via e-mail te versturen.
Directory afschermen met een wachtwoord
Door een .htaccess-bestand te plaatsen kunt u de toegang tot een directory enigszins beperken.
Bezoekersstatistieken
In Mijn NederHost kunt u bezoekersstatistieken van uw website raadplegen; in dit artikel worden de belangrijkste gegevens toegelicht.
Een testomgeving inrichten
Aanwijzingen voor het inrichten van een test- en stagingomgeving op uw webhosting bij NederHost.