Uw eigen nameservers instellen

Bij NederHost kunt u zelf opgeven welke nameservers u wenst te gebruiken voor uw domeinnaam. Denk er echter wel aan dat uw nameservers correct moeten zijn ingericht om alles goed te laten functioneren. Sommige registries controleren de configuratie van uw nameservers regelmatig en zullen zelfs de delegatie stopzetten bij constatering van onregelmatigheden.

U kunt de te gebruiken nameservers opgeven tijdens uw aanvraag. Als uw domeinnaam actief is kunt u de nameservers gratis wijzigen in Mijn NederHost, schakel indien nodig de expert-instellingen in om het wijzigen van nameservers zichtbaar te maken. Overigens is het niet noodzakelijk om zelf een nameserver te draaien; u kunt in Mijn NederHost eenvoudig uw DNS-records op de nameservers van NederHost beheren.

Er zijn tenminste twee nameservers nodig om een domeinnaam in de lucht te houden. Dit levert de volgende mogelijkheden op:

  • U gebruikt de nameservers van NederHost.

    Hierbij kunt u gebruik maken van de online DNS administratie in het servicecentrum, waarmee u eenvoudig zelf DNS-records kunt bewerken. De nameservers van NederHost zijn ns1.nederhost.nl, ns2.nederhost.nl en ns3.nederhost.net. (deze staan bij een nieuwe aanvraag standaard ingevuld).

  • U draait zelf een primaire en secundaire nameserver.

    Hierbij bent u zelf volledig verantwoordelijk voor beide nameservers van uw domein.

  • U draait zelf de primaire nameserver, en gebruikt de nameserver van NederHost als secundaire nameserver.

    Vul hiervoor uw eigen nameserver als eerste nameserver in, en kies als tweede nameserver ns2.nederhost.nl. Zorg ervoor dat ns2.nederhost.nl toestemming krijgt om zone transfers (AXFR) vanaf uw nameserver te doen. U kunt AXFR-requests verwachten vanuit 83.96.228.0/24, 2001:828:105:10::/64 en 2a02:2308::4be::/64 en vanaf 178.21.117.194. Let op: deze ranges kunnen onaangekondigd worden veranderd. Het is daarom ook aan te bevelen om AXFR helemaal open te zetten (het blokkeren van AXFR levert in de regel niet meer dan "security through obscurity").

NederHost wijst er met nadruk op dat er geen ondersteuning wordt geboden bij het configureren van eigen nameservers. Wij gaan er vanuit dat u weet wat u doet als u dit wenst te gebruiken. Als u enkel zelf DNS-records wenst aan te maken dan kunt u gebruik maken van de DNS-administratie in Mijn NederHost.

Gerelateerde artikelen

DNS-records voor hostingdiensten
Als u gebruik maakt van eigen nameservers in combinatie met hosting bij NederHost dan moet u zelf de juiste DNS-records instellen.