Bestellen en levering

Kan ik een vrijblijvende prijsopgave krijgen?

U kunt de diensten die u wilt op uw bestellijst zetten en vervolgens vrijblijvend een offerte maken van de diensten op uw bestellijst. U ontvangt de offerte per e-mail met daarbij een link waarmee u de bestelling later alsnog kunt indienen.

U maakt de offerte door op het besteloverzicht te kiezen voor de knop 'Offerte' linksonder.

Hoelang duurt het voordat mijn domeinnaam en/of hosting werken?

Als u voor het eerst bestelt bij NederHost dan wachten we tot de betaling van de eerste factuur is ontvangen. U kunt deze betaling direct online doen met iDEAL (vanuit Nederland) of Bancontact/Mister Cash (vanuit België). Als u al eerder bij NederHost bestelde dan hoeft u niet direct te betalen maar gaan we direct voor u aan de slag.

Uw aanvraag wordt automatisch verwerkt wat betekent dat uw hostingdiensten binnen enkele minuten beschikbaar zijn. Nieuwe domeinregistraties zijn meestal ook binnen minuten geregeld. Voor domeinverhuizingen geldt dat de verwerkingstermijn mede afhangt van de registrar waar de domeinnaam vandaan komt; afhankelijk van de registrar kan een domeinverhuizing enkele minuten tot maximaal een dag of vijf duren.

Let op: in verband met het overnemen van DNS-records door andere nameservers kan het maximaal 24 uur duren voor een nieuwe domeinnaam of andere wijziging overal correct functioneert.

Technische vragen

Waar vind ik gebruikersnaam en wachtwoord?

U kunt de gebruikersnaam die bij een dienst hoort vinden in Mijn NederHost; daar staat deze vermeld bij de instellingen van uw dienst bovenaan het scherm. Een gebruikersnaam bestaat uit drie letters en vijf cijfers, waarbij de letters verband houden met de dienst waaraan de gebruikersnaam is gekoppeld:

 • Domeinnamen: dom
 • Mailboxen: pop
 • MailGate bSMTP: bat
 • Webhosting (WebBasic, WebPlus en WebSpace): web

Het wachtwoord dat bij een dienst hoort wordt door NederHost in de wachtwoordkluis in Mijn NederHost geplaatst en blijft daar beperkte tijd zichtbaar. NederHost adviseert u dit wachtwoord zo snel mogelijk te veranderen. Bent u het wachtwoord kwijt en is het niet meer zichtbaar in de wachtwoordkluis? Dan kunt u een ticket openen om het wachtwoord opnieuw in te (laten) stellen.

Hoe schakel ik IPv6 in voor mijn website?

Websites die na 6 juni 2012 zijn opgeleverd hebben IPv6 standaard ingeschakeld. In verband met oudere software die mogelijk niet goed overweg kan met IPv6-adressen is voor oude websites IPv6 nog niet automatisch ingeschakeld. U kunt dit zelf via Mijn NederHost regelen:

 • Ga naar de instellingen van uw website in Mijn NederHost.
 • Bij 'Instellingen' klikt u op 'IPv6 inschakelen voor uw website'.
 • Lees de informatie goed en klik rechtsonder op 'IPv6 inschakelen' om de wijziging te verwerken.

NederHost zorgt ervoor dat uw website binnen enkele minuten beschikbaar wordt gemaakt via IPv6. Let op: in verband met propagatie van de nieuwe DNS-records kan het maximaal 24 uur duren voor uw site overal ook via IPv6 bereikbaar is.

Uw website blijft uiteraard ook over IPv4 gewoon werken. Mocht u toch problemen ondervinden met IPv6 op uw website dan kunt u langs dezelfde weg IPv6 weer uit laten schakelen.

Hoeveel applicaties kan ik installeren op mijn website?

Naast de software die u zelf op uw website kunt plaatsen biedt NederHost automatisch te installeren applicaties aan. U kunt, binnen de schijfruimte en databases die bij uw website beschikbaar zijn, een onbeperkt aantal applicaties installeren. Er is dus geen limiet of quotum. Een aantal adviezen voor het gebruik van meerdere applicaties op één website:

 • installeer de verschillende applicaties ieder in een aparte subdirectory,
 • de meeste applicaties kunnen een database delen - maak hiervan gebruik waar mogelijk,
 • applicaties die u niet meer gebruikt kunt u het best verwijderen,
 • schakel automatische upgrades in voor uw applicaties zodat u zelf het overzicht niet verliest.

Naast de applicaties die NederHost aanbiedt met een geautomatiseerde installatie kunt u natuurlijk ook zelf software op uw website plaatsen.

Kan ik ook andere software draaien op mijn website?

Naast de applicaties die NederHost aanbiedt met geautomatiseerde installatie kunt u zelf ook software installeren op uw website. Vrijwel alle software die draait op een LAMP-omgeving (Linux, Apache, MySQL, Perl/PHP/Python) zal zonder problemen functioneren op uw webrumte bij NederHost. U kunt in Mijn NederHost zelf eventueel benodigde databases en bijbehorende gebruikers aanmaken.

Merk wel op dat u zelf verantwoordelijk bent voor het beheren van de software die u installeert op uw webruimte bij NederHost. Dit betekent o.a. dat u ervoor dient te zorgen dat (security-)patches voor de door u gebruikte software vlot worden geïnstalleerd.

Hoe is PHP bij NederHost geconfigureerd?

NederHost draait PHP met SuPHP, wat betekent dat PHP-scripts onder uw gebruikersnaam draaien. Dit zorgt ervoor dat defecten in scripts van anderen geen schade op uw website kunnen aanrichten. Het is hierdoor ook niet noodzakelijk om safe mode of andere specifieke beperkingen toe te passen.

NederHost biedt verschillende versies van PHP aan. U kunt de versie die u standaard gebruikt op uw website instellen via Mijn NederHost; als u dit niet wijzigt dan draait uw website op PHP 5.3. De configuratie is geheel aan te passen door het plaatsen van een eigen php.ini of .user.ini-bestand. Zie hieronder voor de standaardconfiguratie voor de verschillende beschikbare versies:

Installeert NederHost automatisch updates voor de software op mijn website?

Applicaties die u op uw website installeert vanuit Mijn NederHost kunt u door NederHost automatisch laten updaten. Hiervoor kiest u tijdens de installatie (of later) de gewenste updatestrategie. Er zijn drie mogelijkheden:

 • Updates uitschakelen; u ontvangt bericht zodra een update beschikbaar is en kunt deze vervolgens zelf uitvoeren.
 • Automatisch upgraden naar de nieuwste minor update; software wordt bijgewerkt naar de nieuwste minor-revisie van de versie die u gebruikt. In de meeste gevallen betekent dit dat versie 1.2.3 automatisch wordt bijgewerkt naar 1.2.4 maar niet naar 1.3.0.
 • Automatisch upgraden naar de nieuwste versie; hiermee weet u zeker dat u altijd de nieuwste versie gebruikt van deze applicatie.

Na installatie kunt u deze instelling op ieder moment aanpassen. Welke optie u ook kiest, u houdt altijd de mogelijkheid om zelf direct een update uit te voeren.

Voor software die u zelf heeft geplaatst op de NederHost-servers geldt dat u deze ook zelf moet bijwerken naar de nieuwste versie. Als de door u geïnstalleerde applicatie ook wordt aangeboden als automatische installatie dan kunt u overwegen over te stappen.

Alle andere software die gebruikt wordt om uw website beschikbaar te maken (zoals Apache, PHP, Perl, Python en Ruby) worden door NederHost up-to-date gehouden.

Wat is het verschil tussen SSL, TLS en HTTPS?

SSL (Secure Sockets Layer) en TLS (Transport Layer Security) zijn standaarden voor het versleutelen van verbindingen tussen clients en servers. TLS is een directe opvolger van SSL en biedt in principe dezelfde functionaliteit; beide termen worden daarom vaak als synoniem voor elkaar gebruikt. HTTPS is een bekend protocol voor het versleutelen van de verbinding met een website en is in feite HTTP over SSL/TLS. Hetzelfde geldt voor IMAPS, POPS en FTPS (of FTP-SSL); in alle gevallen staat de S voor Secure. De SSL-certificaten die NederHost levert zijn te gebruiken voor al deze protocollen.

Hoe voert NederHost backups uit?

NederHost past een vierlaags strategie toe om uw gegevens te beschermen tegen verlies:

 • De eerste laag bestaat uit het opslaan van e-mail en websites op een RAID-5 array. Hierdoor kan een defecte schijf eenvoudig en zonder downtime worden vervangen.
 • De tweede laag bestaat uit het realtime spiegelen van de gehele opslagserver naar een tweede identieke opslagserver met DRBD. Hierdoor kan bij een ernstig hardwaredefect op de opslagserver worden overgeschakeld naar de secundaire opslagserver die daarmee automatisch de primaire opslagserver wordt. Het overschakelen van server veroorzaakt slechts enkele minuten downtime en wordt door NederHost ook gebruikt om de lengte van onderbrekingen door onderhoud aan opslagservers te beperken.
 • De derde laag bestaat uit het maken van dagelijkse backups op bestandsniveau. Bij datacorruptie of onbedoelde verwijdering van gegevens door de klant kunnen gegevens tot drie weken terug worden hersteld. NederHost maakt backups met behulp van rsync op een derde opslagsysteem. Omdat de backups op bestandsniveau worden uitgevoerd zijn de gevolgen van een eventuele corrupte backup minimaal.
 • De vierde laag is het maken van dagelijkse offsite backups. Hierbij worden de onsite backups via een versleutelde verbinding gekopieerd naar een ander datacentrum. De offsite backups worden op een versleutelde schijf op eigen hardware opgeslagen en zeven dagen bewaard.

Uiteraard adviseren we u om, waar mogelijk, ook zelf backups te maken van uw websites en (belangrijke) e-mail. Als u meer informatie wilt over de manier waarop NederHost uw gegevens beschermt neem dan contact met ons op.

HTTPS via Let's Encrypt

Wie of wat is Let's Encrypt?

Let's Encrypt is een gratis te gebruiken, open en geautomatiseerde Certificate Authority (CA) die wordt beheerd door de Internet Security Research Group (ISRG). De ISRG is een Amerikaanse non-profit organisatie.

Voor meer informatie over Let's Encrypt kijk u op www.letsencrypt.org.

Administratieve vragen

Hoe kan ik opzeggen?

U kunt uw opzegging eenvoudig online doorgeven aan NederHost:

 • door de opzegging zelf in te voeren in Mijn NederHost, bij de instellingen van uw dienst,
 • of door een ticket te openen in Mijn NederHost en hierin uw opzegging door te geven.

In beide gevallen logt u in met uw klantcode en het bijbehorende wachtwoord. Als u geen toegang meer heeft tot Mijn NederHost dan kunt u uw opzegging ook schriftelijk doorgeven middels een ondertekende opzegging. Deze stuurt u vervolgens aan NederHost op:

 • per post aan NederHost, Unit G200, Keurenplein 41, 1069 CD Amsterdam,
 • of per e-mail als zwart/wit scan op 300 DPI in PDF- of PNG-formaat (niet groter dan 1 MB) aan contact@nederhost.nl.

Opzeggingen via e-mail of post die niet zijn voorzien van een handtekening kan NederHost helaas niet in behandeling nemen. Ongeacht de wijze waarop u uw opzegging doorgeeft wordt deze binnen enkele dagen bevestigd per elektronisch ondertekende e-mail aan het bij NederHost bekende contactadres.

Wat is de opzegtermijn?

De opzegtermijn bedraagt één maand. Het moment waarop de opzegging precies ingaat is verschillend voor zakelijke klanten en consumenten:

 • Voor zakelijke klanten gaat de opzegging altijd in per eind van de huidige factuurperiode (met inachtneming van de opzegtermijn).
 • Voor consumenten gaat de opzegging in aan het eind van de contractperiode (met inachtneming van de opzegtermijn); als het contract echter reeds stilzwijgend is verlengd dan gaat de opzegging in precies een maand nadat deze door NederHost wordt ontvangen.

In aanvulling hierop geldt voor consumenten dat sommige domeinnamen niet stilzwijgend worden verlengd. Domeinnamen onder o.a. de extensies .com, .net en .org moeten expliciet worden verlengd; als dit niet gebeurt dan vervallen deze domeinnamen automatisch. U wordt geruime tijd voor de vervaldatum aan deze verlenging herinnerd per e-mail.

Wat gebeurt er bij overschrijding van de hoeveelheid vrij dataverkeer?

NederHost hanteert een soepel beleid met betrekking tot verkeerslimieten. Uitgangspunt is dat uw website gewoon blijft functioneren zolang deze geen overlast veroorzaakt, ongeacht of deze iedere maand onder de verkeerslimieten blijft. Als uw website gedurende langere tijd substantieel meer verkeer veroorzaakt dan bij uw dienst is inbegrepen dan treedt NederHost met u in overleg. U kunt de dienst dan uitbreiden, tijdelijk laten blokkeren of opzeggen.

NederHost zet dus geen websites op zwart vanwege een gewone verkeersoverschrijding, en brengt gewoon dataverkeer niet achteraf in rekening zonder hierover met u contact te hebben gehad. Alleen als uw website zeer veel verkeer en/of overlast veroorzaakt dan behoudt NederHost zich het recht voor uw site tijdelijk te blokkeren conform artikel 3 van onze algemene voorwaarden.

Onder welke wetgeving vallen de gegevens die ik opsla op de servers van NederHost?

De inhoud van uw website of mailbox bij NederHost bevindt zich op ons opslagcluster in Amsterdam. Uw gegevens worden niet buiten Nederland opgeslagen, ook niet als backup. NederHost is een Nederlands bedrijf dat geen banden heeft met een in een ander land gevestigde onderneming, wat betekent dat de door u bij ons opgeslagen gegevens alleen onder de Nederlandse (en Europese) wetgeving vallen.

Voor de gegevens die u opgeeft bij het registreren van een domeinnaam ligt de zaak ingewikkelder. Deze gegevens worden door de registry opgeslagen en vallen daarom tevens onder de wetgeving van het land waarin de registry is gevestigd. Voor landcode-domeinen geldt dat de registry meestal is gevestigd in het land waartoe het landcode-domein behoort, voor generieke domeinen (zoals .com, .net, .biz etc.) worden de gegevens meestal in Duitsland en/of de Verenigde Staten opgeslagen. Op deze gegevens kan buitenlandse wetgeving zoals de Patriot Act dus van toepassing zijn.

Voor meer informatie over de wijze waarop NederHost uw gegevens verwerkt bekijkt u onze privacyverklaring.